hoe herken je jouw ux droombaan?

UX design is booming! Maar wat houdt het nou precies in? Het valt me op dat er veel designers zijn die zelf ook niet goed weten welke vacature wel, of juist niet, aansluit op je wensen. Regelmatig solliciteert er bijvoorbeeld een visual designer op de functie van interaction designer. Dat terwijl deze functie niet aansluit de ervaring en ambities. Hoe kom je er nu achter wat jouw droombaan is?

ux design

Er zijn ontzettend veel artikelen te vinden over UX design. Laat ik starten met dat UX geen eenduidige definitie heeft. In ieder geval bestaat UX design uit verschillende facetten. Meestal start men met het research gedeelte. Wie is de doelgroep, welke persona’s kun je opstellen, met welke knelpunten heeft de doelgroep te maken? Steeds vaker worden er usertest gedaan met echte klanten.

Na het afronden van deze fase kan het in kaart brengen van de user flows beginnen en worden de interaction designs gemaakt. Je moet dan denken aan de wireframes en clickable demo’s. Idealiter werkt een  Interaction designer nauw samen met andere disciplines zoals een visual designer, conversie specialist, webanalist en developers om zo goed mogelijk in te spelen op de optimale klantbeleving.

Vervolgens borduren de aanpalende disciplines hierop voort en wordt de digitale uiting gebouwd of het optimalisatietraject ingezet.

organisatiestructuur

Dit is natuurlijk algemeen bekend. Hoe komt het dan toch dat de ene UX design vacature een hele andere invulling heeft dan de andere? Naar mijn mening heeft dat met name te maken met de structuur en mate van volwassenheid op het gebied van UX binnen een organisatie. Uiteraard speelt capaciteit hierin ook een belangrijke rol.

Als ik spreek over de klantzijde zie je binnen grote organisaties dikwijls dat het online landschap steeds meer versplinterd. Wordt er gewerkt volgens de scrum methodiek heb je doorgaans meerdere disciplines tot je beschikking en kan je je dus beperken tot je eigen expertise; UX design. Ook aan de bureauzijde vind je meestal een dergelijke structuur.

Binnen een kleine organisatie zie ik vaak veel meer de ‘dubbelrol’ voorbij komen; de UX designer is dan een duizendpoot die zowel verstand heeft van user research, interaction design en visual design. Jij bent verantwoordelijk voor het totale plaatje. Uitzonderingen bevestigen de regel hierin.

waar moet je op letten?

Lees je goed in over het bedrijf waar de vacature bij uitstaat.  Is het user centric denken hot topic binnen het bedrijf? Mocht je werken met een recruiter, die bij voorkeur jouw vak verstaat, stel dan de vragen die je inzichtelijk maken hoe ver een organisatie is op het gebied van UX. Solliciteer je op de functie van Interaction Design dan valt doorgaans visual design buiten jouw takenpakket. Bij een functie als UX designer kan dit wel weer het geval zijn.

Kortom, zorg dat je weet waar jouw kracht ligt en welke informatie je nodig hebt om te bepalen of het jouw droombaan is.

Bij BrandPit help ik je graag dit inzichtelijk te maken. Kom je een keer langs voor een kop koffie?

deel deze blog