visual designer of interaction designer? wat is het verschil?

De visual designer en de interaction designer zijn beiden kanten van de UX designer-medaille. Soms wordt met een UX designer een visual designer bedoeld die ook kennis heeft van interaction design. Soms bedoelt men juist wel uitsluitend een visual designer of een interaction designer en noemt men allebei een UX designer. Het kan absoluut wat verwarring veroorzaken, dus lichten we graag de verschillende rollen toe.

visual designer

De visual designer combineert creativiteit en esthetiek met technische kennis. Door deze elementen samen te brengen, zet de visual designer een website neer die er mooi uitziet en op een intuïtieve manier navigeert. Gebruikers vinden het prettig om de website te bezoeken en vinden gemakkelijk waar ze naar op zoek zijn. Een goede visual designer heeft een solide kennis van Photoshop en andere creatieve applicaties, maar ook van HTML en CSS. Zeker wanneer het gaat om een groot project, zijn er aparte teams voor zowel de creatieve als de technische kant, maar de visual designer is de verbindende factor tussen de twee. Hele specialistische kennis is in dit geval niet nodig, maar kan over het algemeen nooit kwaad.

interaction designer

De interaction designer kijkt naar hoe de gebruiker omgaat met de technologie. Hoe beweegt de bezoeker zich door een website en waar haakt hij af? Op welke buttons worden geklikt en waar wil je dat de bezoeker op klikt? Hoe kan je zo goed mogelijk voldoen aan de behoeften van de gebruiker? Hoe verschilt de interactie van een bezoeker op een desktop met die van een mobiele gebruiker? Gebruikersgemak staat voorop en in de ogen van de interaction designer is het uiteindelijke doel (het maken van een conversie) belangrijker dan het uiterlijk. De interaction designer is technisch sterker onderlegd en maakt prototypes en wireframes van hoe de website eruit komt te zien.

de verschillen

Waar een interaction designer zich toelegt op een goed werkende website, beoogt de visual designer er een die er aantrekkelijk uitziet. Uiteraard is de werking ook van belang voor de visual designer, maar hij zal sneller wat extra aandacht schenken aan het uiterlijk dan de interaction designer. Maar toch grijpen beide gebieden in elkaar. Zonder visual designers leven we in een digitaal tijdperk dat technisch gezien goed werkt, maar niet prettig is om naar te kijken. Zonder interaction designers ziet het internet er prachtig uit, maar zal het niet naar behoren werken. Zo streef je beiden het uiteindelijke doel voorbij. Wanneer beide rollen goed samenwerken, ontstaat er een ideale balans tussen het aantrekkelijke uiterlijk van de website en de perfecte werking aan de achterkant. Zo wordt de User Experience optimaal gemaakt.

Ben jij interaction of visual designer en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of misschien heb je er juist wel een nodig voor je business? BrandPit maakt de perfecte match voor je. Zo zoeken we voor beide rollen professionals of kunnen we ook voor jouw organisatie de match vinden. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

deel deze blog