waarom HR in de boardroom hoort

Organisaties komen niet meer weg met het plussen van FTE’s, zegt Danne van BrandPit. Het moet radicaal anders: “Ik wil een shoutout doen naar alle organisaties: maak plaats voor HR in de boardroom. Daar ligt nu de oplossing die nodig is.”

“Wanneer organisaties een technologische transitie doormaken, wordt er volop met FTE’s geplust. Drie FTE hier, twee FTE daar. Dat is slechts een tijdelijke oplossing: je kunt namelijk niet eindeloos blijven stutten, dan raakt de balans zoek. Wil je een gezonde organisatiestructuur, dan moet er op ten duur geherstructureerd worden. Alleen op die manier kan iedereen op een goede manier samenwerken. Die herstructurering is nodig omdat organisaties gewend zijn om silo-gedreven te werken. Maar die structuur werkt niet meer in deze snel veranderende techwereld waar samenwerking centraal staat. Door een andere methodiek toe te passen krijg je als organisatie een andere mindset, een andere cultuur. Die mindset past veel beter bij de huidige generatie. Deze generatie wil niet managen, deze generatie wil impact maken.

Met BrandPit hebben we onlangs gewerkt met een organisatie die onlangs een totale nieuwe web- en app omgeving had ontwikkeld. Een mooie ontwikkeling, maar de organisatie was er zelf nog niet klaar voor. Zij kwamen naar BrandPit toe met de vraag of wij hen konden helpen met het bepalen van de bedrijfsstructuur. Wie hoort er bij de organisatie, wie kan er mee, van wie moeten ze afscheid nemen en wie moet er aan boord gehaald worden? Oftewel: er moesten beslissingen genomen worden. In een periode van acht maanden hebben we van een aantal werknemers afscheid genomen en twaalf man geleverd.

Juist binnen dit soort organisaties zie je dat de technologische ontwikkelingen te groot worden om nog vast te kunnen houden aan het oude stramien. In zo’n situatie heb je iemand met ownership binnen een organisatie. Iemand die een keuze durft te maken. Ik denk dat daar een mooie kans weggelegd is voor HR, die, ondanks dat er de laatste jaren een steeds groter gat ontstaan is tussen HR en business, in staat is om mensen op de juiste manier te faciliteren. HR heeft zicht op de mensen binnen de organisatie. Door hen een stem te geven in de boardroom, zal de mindset van de organisatie meegroeien met het commercieel/organisatie belang of andersom. Daarom zou ik graag een shoutout willen doen aan traditionele organisaties die aan de vooravond staan van zo’n transitie: maak een volwaardige plaats vrij voor HR in de boardroom en laat HR de meerwaarde bewijzen. HR heeft namelijk als geen ander oog voor de people people people. En daar ligt de verandering die veel organisaties nu nodig hebben.” 

deel deze blog