sponsorship ‘highly skilled migrant’ visum

 

De arbeidsmarkt is al jaren steeds diverser aan het worden. En gelukkig maar! Als opdrachtgever is het heel interessant om te kijken naar mensen buiten Europa; vanwege het arbeidstekort op bijvoorbeeld het tech domein en voor een mooie mix van ideeën, visie en culturen binnen jouw digitale team. Maar er komen ook wat administratieve componenten bij kijken, die anders zijn dan bij kandidaten van binnen de Schengen zone. 

sponsorship

Voor specifieke beroepen waar een tekort aan is binnen Nederland bestaat de mogelijk om ‘highly skilled migrants’ aan te nemen. Denk aan developers, product owners en andere digital professionals. Als bedrijf kan jij een sponsorship aanbieden, waarmee ze het visum verkrijgen om bij jouw bedrijf in Nederland te mogen werken. 

highly skilled migrant visum aanvragen

Dit proces heeft tijd nodig en er zijn gespecialiseerde partijen die je hierbij kunnen helpen. Je moet erkend zijn door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) als werkgever om zo’n sponsorship te mogen geven. Doorgaans is HR verantwoordelijk voor dit proces. Sowieso goed om daar dus al mee aan de slag te gaan. Mocht de perfecte kandidaat dan voorbij komen en een sponsorship nodig hebben, dan staat dit de hire niet in de weg. 

Het is overigens niet zo dat je hiermee aan de kandidaat ‘vast’ zit. Zodra het contract wordt ontbonden of zij wellicht een andere baan aanneemt, houdt het sponsorship op en wordt bijvoorbeeld verstrekt door de nieuwe werkgever.. 

regels highly skilled migrant visum 2023

Er zijn regels die gelden voor een sponsorship met betrekking tot het salaris. Dit wordt ieder jaar opnieuw geïndexeerd.  Per 1 januari 2023 geldt een salaris ondergrens van: 

  • Highly Skilled Migranten 30 jaar en ouder: € 5.008,- bruto gebaseerd op een 40-urige werkweek*
  • Highly Skilled Migranten jonger dan 30 jaar: € 3.672,- bruto gebaseerd op een 40-urige werkweek*

*Dit is exclusief 8% vakantiegeld

voordelen voor highly skilled migrants

Er zijn ook benefits voor de kandidaten zelf, behalve een mooie uitdaging in jouw digital team:

  • Ze gaan aan de slag met de nederlandse taal, genaamd ‘Civic Integration’
  • Ze hebben een belastingvoordeel gedurende vijf jaar waarbij ze maar 30% belasting betalen. 
  • Familieleden kunnen ook in aanmerking komen voor een sponsorship.

 

In de krappe arbeidsmarkt kan het bieden van een ‘highly skilled migrant’ visum interessant zijn om de juiste kandidaten aan te trekken en aan te nemen. Bovendien zorgt het ook voor meer diversiteit in jouw team. Mocht je de optie hebben om dit aan te bieden, zou ons advies zijn om het zeker te doen. 

Kijk hier voor meer informatie

deel deze blog