pitfalls

Nadat we vorige week de belangrijkste aandachtspunten van je cv hebben behandeld, gaan we nu in de Fast Forward en zit je aan tafel bij je potentiele nieuwe werkgever; het sollicitatiegesprek. Waar let degene aan de overkant van de tafel op en hoe zorg je ervoor dat je in dat uurtje zo veel van jezelf laat zien dat je kansen op een tweede gesprek omhoog schieten?

het sollicitatiegesprek

Het begint al bij de entree. Hoe cliché en wat een ongelofelijke open deur het ook is: Wees. Op. Tijd! Een kwartier te vroeg of tien minuten te laat; beide zijn not done. Als je te vroeg bent, neem even wat tijd voor jezelf om tot rust te komen zodat je relaxt het gesprek in kan gaan. Ga even naar het toilet voor een check of je haar goed zit of dat er niet toch nog wat groens tussen je voortanden is komen buurten. En als je te laat bent, bestaat er geen smoes voor: je bent gewoon te laat vertrokken…

Als je vervolgens kennismaakt met je gesprekspartners, zorg dan alsjeblieft voor een stevige handdruk. Van een flauw, slap handje raakt niemand onder de indruk. Kijk ze aan, spreek helder en duidelijk en bedank ze voor de uitnodiging.

inhoud

Ok, het makkelijkste deel is nu achter de rug, we gaan inhoudelijk worden.
Houd in gedachten dat degenen aan de overkant meer van jou willen weten dan wat er in je cv en motivatie staat beschreven. Houd in gedachten dat je gesprekspartners, globaal gezien, drie dingen willen weten van je:
1. Welke keuzes heb je gemaakt en waarom?
2. Wat heb jij te bieden wat anderen niet hebben?
3. Pas jij in ons team?

Voor die eerste twee vragen heeft iedereen zijn/haar eigen verhaal en zolang jij je hebt voorbereid op de meest gestelde vragen en op je elevator pitch, kan je niet de mist in gaan. Ok, nog een handvat dan…: bepaal de belangrijkste wensen die in de vacaturetekst beschreven staan en bereid daar cases op voor. Niets communiceert makkelijker en concreter dan voorbeelden: Hoe heb je wat aangepakt, waarom, wanneer, met wie en wat waren je resultaten? Scoren!!

En dan die derde vraag… o ja, daar kan het alsnog mis gaan. Of misschien trek je juist volle zalen en overtuig je de overkant juist op dit stuk. Deels zal het liggen aan type en karaktereigenschappen die inherent zijn aan wie je bent en of dat matcht met de organisatie, maar er zijn altijd dingen waar je voor moet oppassen in het gesprek.

Wees bijvoorbeeld nooit negatief over voorgaande werkgevers. Kritisch is geen enkel probleem, maar je oude manager afblaffen zal niet meehelpen aan een positieve karakterschets voor jou. Zorg er ook voor dat je goed begrijpt wat het bedrijf doet, wat de functie inhoudt op dagelijkse basis en dat je je hebt verdiept in het product. En stel dat je weinig affiniteit hebt met het product (of je gelooft niet in de toekomst ervan: AARRRGGHH), ga dat dan niet uitgebreid en ongezouten verkondigen. Ga dan helemaal niet op gesprek of zorg dat je aan kan geven waarom je wel geïnteresseerd bent in deze functie en ‘ik ben het zat om thuis te zitten’ is daar niet echt een inspirerend antwoord op.

Als je doorslaat naar de andere kant, maak je echter ook geen goede beurt. Natuurlijk wil jij de overkant ervan overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor deze functie, maar dat kan je niet zo voorgekauwd uittuffen. Sterker nog, als jij geen of hele matige verbeterpunten voor jezelf kunt aangeven, zullen er vanzelf donderwolkjes boven de hoofden verschijnen. En denk ook even verder dan ‘als ik me ergens in vastbijt, laat ik niet meer los!’ Oohhh gekkie!!!

Laat vooral je daden voor je spreken: benoem waar je verantwoordelijk voor was, welke successen je hebt behaald en waar je (boven verwachting) op gepresteerd hebt en probeer dit zo veel mogelijk feitelijk te houden.

blijf trouw

Kortom, een succesvol sollicitatiegesprek valt of staat met goede voorbereiding. Weet waar je het over hebt, zorg dat je je verhaal kernachtig kunt verwoorden en beargumenteer waarom deze functie in lijn ligt met jouw toekomstvisie. Wees niet te bescheiden, maar hang zeker niet de blaaskaak uit. Vraag het bureau waardoor je bemiddeld wordt naar je gesprekspartners. Laat je informeren over hun belangen, wensen, ambities en allergieën. Wij weten dat vaak wel en we zijn er om je te helpen!

Te midden van al deze gouden regels en boven alles en vooral: blijf trouw aan jezelf!

Wil je binnenkort op sollicitatiegesprek? Ga snel naar onze openstaande vacatures!

deel deze blog