hoe jij een geweldige ux-designer wordt

Is het jou ook opgevallen hoe groot de vraag is naar goede UX-designers? En dan hebben we het niet alleen over de gebruikelijke e-commercepartijen als bol.com en wehkamp.nl. Het valt op dat ook juist websites voor overheden, diensten en zelfs NASA de kracht van een goede User Experience heeft ontdekt. Hoe makkelijk is het om in deze booming market te springen?

wat doet een ux-designer?

De termen User Experience, Interaction Design en User Interface worden soms ten onrechte door elkaar gebruikt, terwijl er hele duidelijke verschillen zijn. Een UX-designer bevindt zich op het snijvlak gebruiksvriendelijkheid en gebruikers belevingen: Beweegt een gebruiker zich gemakkelijk binnen het digitale product, geeft het een prettig gevoel van interactie en werkt het naar behoren? De UI-designer begeeft zich vooral op het interface-vlak, en gaat meer over de ‘look and feel’ en ligt dichter tegen het visuele deel van UX aan. Als de interface* prettig is, geeft dit een grote plus op de algehele UX.

Laat je niet verwarren door het ‘designer’ deel van de functietitel: uitgebreide kennis van Photoshop of prachtig kunnen tekenen is geen vereiste voor een goede UX-designer. Des te belangrijker is het vermogen om het pad van de gebruiker uit te kunnen schetsen. Weten hoe de gebruiker zich door de website heen beweegt en op de goede momenten een call-to-action plaatsen. Zorg dat je een wireframe kan maken, A/B-tests kan initiëren, feedback van je klanten en de data achter de website goed kan interpreteren. Zo weet je altijd wat het beste werkt voor het digitale product en blijf je verbeteren en innoveren.

ux in de praktijk

Kortom, het is een breed vakgebied waarbinnen vele smaakjes samenkomen. Kijk eens hoe de rollen van UX designer verschilt tussen deze opdrachtgevers. We zetten daarmee B2B, Service en E-tail als branches naast elkaar:

B2B: binnen een complex IT-landschap ben je vanuit jouw rol als UX-designer de vaandeldrager van het eerste Shared Service center voor deze Internationaal georiënteerde en authentieke club!

Service: Hoe combineer je innovatie op producten en diensten tot een nieuwe propositie binnen een nieuw segment? Alle producten en alle devices liggen binnen jouw domein.

E-tail: De customer journey in zijn volle glorie. Van magazijn tot delivery. Van check out en kassa tot customer service. En jij…pakt alles op. Pragmatiek, slim en productie worden hier in een optimale combinatie van je gevraagd.

Een overall plaatje van wat een UX designer kan of moet kunnen, is echt prima te schetsen, maar de verschillen zijn legio als je echt naar de inhoud van de gevraagde skills en context kijkt. Laten we de gemene deler bekijken. Gewoon omdat dat het startpunt is; vanuit daar is veel bij te leren.

top eigenschappen van ux-designer

Kan iedereen een UX-designer worden? Uiteraard. Kan iedereen een geweldige UX-designer worden? Absoluut niet. Net als bij elke beroepsgroep moet je als UX-designer over bepaalde persoonlijke eigenschappen beschikken om echt succesvol te kunnen zijn. En die kun je niet aanleren.

  • Passie voor het vak. Of je nu UX-designer bent of schoorsteenveger, de sleutel van je succes ligt in de passie die je hebt voor je vakgebied. Hoe beschrijf je passie? ‘Het is geen baan, het is je roeping’. Wanneer het je passie is, blijf je met liefde op de hoogte van de ontwikkelingen van je vakgebied. Je onderzoekt nieuwe technologieën, bent op de hoogte van de nieuwste onderzoeken op het online gedrag van gebruikers en weet hoe je deze kunt toepassen. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf de middelen zoekt om kennis tot je te nemen. Lees blogs en volg webinars en cursussen zodat je altijd bij blijft.
  • Groot empathisch vermogen. De kans is groot dat je werkt voor een werkgever of klant die een product of dienst aanbiedt waar jij persoonlijk weinig gevoel bij hebt. Dan is het heel belangrijk om je in te kunnen leven in de wereld van de gebruiker. Niet alleen om deze de beste UX te kunnen geven, maar ook om de belevingswereld van de gebruiker intern een stem te geven. Hierbij hoort ook dat je een flink incasseringsvermogen moet hebben voor kritiek. Waarschijnlijk zullen zowel gebruikers als interne stakeholders feedback hebben op jouw werk (hier wordt het immers echt zichtbaar!), kweek een gladde rug en leer. Luister goed naar de kritiek, vertaal dit naar een concreet probleem en faciliteer oplossingen.
  • Adaptive: de tand des tijds dwingt UX om zich meerdere facetten van het digitale domein eigen te maken. Data en creatie komen elkaar binnen deze rol steeds vaker en op een dieper niveau tegen. Met de agile manier van werken wordt snelheid en nauwkeurigheid verwacht van iedere discipline. Als je als UX-designer in staat bent over je eigen grenzen heen te kijken en daar kleine aanpassingen en voorstellen in kan doen, ben je goud waard!

welke andere skills zijn er nodig?

De meningen zijn er soms over verdeeld, maar om een geweldige UX-designer te worden, is het aan te raden om in ieder geval basiskennis op te doen van:

  • Sketch of Figma Alhoewel er een rijk pallet aan tooling voor UX’ers beschikbaar is, zijn dit de twee meest voorkomende.
  • Werken in een agile omgeving. In de meeste organisatie is er inmiddels een vorm van agile omarmt en ben je onderdeel van een scrum team.
  • Leren van anderen en vooral van de gebruiker. Als UX-design je roeping is, benader je alles met deze bril op. Het kan zomaar voorkomen dat je op een website terecht komt waarbij de UX zo goed is ingeregeld dat het je opvalt. Probeer te achterhalen wat dit gevoel bij je teweegbrengt en implementeer het in je eigen projecten. Met een A/B-test kan je onderzoeken welke elementen en technieken goed werken om jezelf continu te verbeteren.

je nieuwe carrière?

We krijgen deze vraag regelmatig. Wanneer je een carrière als UX-designer ambieert, moet je bereid zijn hier volledig in te duiken. Jezelf zomaar deze titel toe-eigenen omdat er veel vraag naar is, is geen duurzame oplossing. Laat zien dat jij UX ademt, bijvoorbeeld door een interactief cv te maken.

Nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt en hier onderzoek naar willen doen, zijn eigenschappen die vaak voorkomen bij UX designers. Design is altijd onderdeel van deze functie, maar dat gaat dus niet over het ‘plaatje’. Er zijn diverse studies die je kunt volgen, zoals de HBO studie CMD of Interaction desing aan de technische Universiteit. Maar de meest waardevolle ervaringen leer je door te doen. Volg een traineeship of neem een mentor in de arm die jou kan opleiden. Houd jezelf scherp en ga voor het beste resultaat.

Wil jij de switch maken naar UX-designer en wil je weten wat werkgevers belangrijk vinden? Op welke skills ze recruiten en hoe je de meeste kans maakt? Maak een afspraak met BrandPit! Wij kennen de markt en kunnen jou klaarstomen voor deze nieuwe uitdaging!

deel deze blog