het grote belang van wederkerigheid
Ondanks de inzet van AI tools, was ik al een tijd aan het stoeien met een nieuwe blog. Over de verantwoordelijkheid van werkgeluk. Want waar ligt dat? Schrijven, schrappen en weer opnieuw. Maar er gebeurde niks bij mij, het raakte me niet. Terwijl ik het onderwerp wel heel interessant vind. En wij zien het zo vaak mis gaan bij organisaties waar we voor werken.. Zowel vanuit BrandPit als The Purple People.
De blog ging over de gedeelde verantwoordelijkheid. Enerzijds de holistische benadering van organisaties die nodig is. Anderzijds dat je uiteindelijk zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Wederzijds dus. Geen woord aan gelogen.
we-der-ke-rig (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
reciprocal (reciprocity) {bn.} Eng. vert. (ook: wederzijds, onderling).
En daar was het : wederkerig. Een woord dat bij ons altijd resoneert, wat verankerd zit in onze kernwaarden. Het bepaalt hoe we samenwerken met onze klanten, onze interim-community, kandidaten en regisseurs. Het is de bodem voor een eerlijke en succesvolle relatie. Het geeft aan dat je aandacht hebt voor elkaar en dat je oog hebt voor een gedeeld resultaat. Niet alleen het deel dat jou uitkomt, dan haal je niet het beste uit het geheel. Wederkerigheid is daarmee ook voor het thema Werkgeluk zo passend. In de afhankelijkheid van elkaar zijn we er allebei verantwoordelijk voor Als werkgever of manager van een groter geheel en als medewerker en individu.
Je moet het samen doen. En deelt de verantwoordelijkheid. Simpel as that… Wederkerig.
“I move to you. You move to me.” De kracht van het ontvangen samen met de kracht van geven. De bodem voor een eerlijke en respectvolle relatie. Aandacht.
Als je een team leidt of People verantwoordelijk bent dan is het jouw taak om werkgeluk te faciliteren en te stimuleren. Dat kun je natuurlijk doen door in het hele bedrijf dingen goed te regelen als hybride werken, work-life balance in de gaten houden, en andere dingen waarmee je aandacht geeft aan het welzijn en werkplezier van iedereen. Hierin is het van groot belang dat je feedback ophaalt waar je iets mee kunt en er iets mee doet. Hoe concreter hoe beter. Een MTO-onderzoek doen en er geen vervolg aan geven is zo ongeveer het meest schadelijke wat je kunt doen. Dat is vragen aan iemand wat hij wil en het daarna compleet negeren. Het gaat dus om wederkerigheid. Vragen en wat teruggeven. Kijken en leren. Luisteren en aanvoelen. Wederkerigheid staat of valt met communicatie. Zowel gesproken als gevoeld. Daar zijn wij in het westen nog best beginnend in, maar we bewegen….
Als manager is het van belang dat je goed luistert, het gesprek aangaat en ook jezelf durft te laten zien. Dan maak je verbinding. Je geeft en je neemt en dat is in balans. En zo ontstaat, daar issie weer: wederkerigheid. Dit leidt dan weer tot vertrouwen en loyaliteit. Super belangrijk als je een team leidt.
wherever you go, there you are
Wij zijn gewend voor “ik “ te zorgen. In de gedachte van wederkerigheid ontstaat op dat vlak ruimte: ik in een context. Hetzij tot anderen, hetzij tot een organisatiesysteem, het kan van alles zijn. Want laten we eerlijk zijn, je bent nooit helemaal alleen. Je bent altijd afhankelijk van anderen of van situaties. Wel kan je daarin de verantwoordelijkheid nemen voor jouw deel, Zo ook voor jouw geluk of gelukmakers. Aangezien je altijd maar weer met jezelf opgezadeld zal zitten “wherever you go, there you are”, is het best handig om jezelf een beetje te leren kennen. Als je weet wat jouw talent is (jouw zone of genius), voelt waar je echt energie van krijgt en welk werk daarbij hoort, heb je al een mooie basis te pakken. Vanuit deze plek sta je zelf aan het roer van jouw werkgeluk.
Wat is hier dan wederkerig aan? Dat zit ‘m in het aangeven van je wensen en je grenzen. In het opbouwen van betekenisvolle relaties met collega’s. In het doen van dat stapje extra. En mogen ontvangen van een duwtje in de rug..
Veel moeilijker kunnen we het best maken, maar dat doen we niet.
Wil jij met ons sparren over werkgeluk, het bouwen en houden van stevige, gelukkige en daarmee succesvolle teams? Laat het ons weten!