als je cv maar goed zit!

Nu moeten we natuurlijk niet de Intermediair en de Carrièretijger in de weg gaan zitten met NOG een stuk vol tips en trucs over hoe een goed CV eruit ziet, maar we dachten dat het wel eens handig zou kunnen zijn om te weten waar recruiters op letten in een CV.

Hoe wordt bepaald of iemand geschikt zou kunnen zijn voor een functie? Wat leest fijn, hoe bouw je op en hoe wordt de kunst van het weglaten gewaardeerd?

goed cv

Uitgangspunt voor een goed CV is zorgen dat je aan tafel komt. Zodra je daar zit, kan je alle tekst en uitleg geven en verkoopt de kop toch ook voor een deel die kont.

Wees je er daarom van bewust dat je CV (en niet je motivatie) je eerste binnenkomer is. Hiring managers nemen vaak geen tijd voor het grondig lezen van motivaties. En uitzonderingen daargelaten, blokkeert de gemiddelde neus toch het uitzicht; laat staan dat verder gekeken kan worden dan dat. Dus……Keep It Simple and Structured!

Om een onvergetelijke binnenkomst van jouw papieren ik voor elkaar te krijgen, geven wij wat advies op basis van onze ervaring. En dat doen we puntsgewijs want dat leest zo lekker…

1.  zorg voor een overzichtelijke lay-out

  • Geen grafische poespas, kleur effecten of Pinterest-achtige collages.
  • Maximaal 3 pagina’s. Met een langer cv laat je zien niet kernachtig te zijn…
  • Maak een Word en PDF versie, een NL en UK versie.
  • Denk goed na over je lettertype en –grootte. Hoe kom je over als je je cv in Comic Sans 16 aanlevert?
  • Foto bij je cv is natuurlijk prima, maar vakantie- en kroegfoto’s zijn toch echt een faux pas. En op een paspoort foto lijkt iedereen een Zware Jongen. Gewoon een mooie, goede foto waar jij als professional op staat.

2. samenstelling

  • Onder personalia zijn vooral je eigen gegevens belangrijk. Laat de familie introductie nog even achterwege.
  • Profielschets mag. De meningen zijn verdeeld over of dit in de eerste of derde persoon moet. Eigen voorkeur. Probeer het wel beknopt en to-the-point te houden.
  • Eerst je werkervaringen, dan je opleidingen. Hoewel je achtergrond natuurlijk erg belangrijk is (zeker wanneer je starter bent), wordt er meer gekeken naar wat je nu daadwerkelijk hebt gedaan. Ook stage hoort bij werkervaringen!
  • Cursussen, certificaten of andere professionele noemenswaardigheden zijn altijd goed om te vermelden. Het laat ook zien dat je jezelf constant wilt verbeteren.
  • Hobby’s. Erg leuk om te vermelden, maar zorg wel dat het echt waarde toevoegt, niet dat het een verplicht nummertje is. Je wil niet weten hoeveel mensen van winkelen en van eten en drinken met vrienden houden.

3. wees volledig, maar niet overbodig

Iedereen weet wat Albert Heijn doet, waar Ziggo zich mee bezig houdt etc. Vermeld wanneer je waar hebt gewerkt en wat je titel was, maar omschrijf vooral wat je verantwoordelijkheden waren. Als je successen hebt geboekt; zeker vermelden! Als je specifiek solliciteert; neem dan het profiel van die vacature als leidraad voor je opbouw: Strategisch, tactisch, operationeel.

4. is nederlandse taal niet je sterkste punt?

Laat je cv nalezen door iemand die hier wel sterk in is. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor je Engelse CV.

5. zorg dat je linkedin in lijn ligt met je cv

Je CV zal net iets uitgebreider zijn door de toevoeging van concrete resultaten, maar veel afwijking geeft het niet.

6. pas je cv aan per situatie

Ook cv’s worden gescand dus zorg dat je je eigen SEO goed voor elkaar hebt!

7. zorg ook dat je je prettig voelt bij je cv

In eerste instantie ben jij het verlengstuk van je CV. Wees bewust van je boodschap, statements etc. zodat je bij een persoonlijke kennismaking je verwachtingen kunt matchen en liever nog: overtreffen.

Het is allemaal geen Rocket Science, maar als het niet goed zit, hebben we mooi een probleem en jij vooral!

Laat een ding duidelijk zijn: andermans CV beoordelen is altijd makkelijker dan die van jezelf. En BrandPit zou BrandPit niet zijn als we jou hier geen hulp bij zouden aanbieden.
Stuur je CV naar ons en wij helpen je bij het verbeteren van dit visitekaartje! Misschien zien we zelfs wel aanknopingspunten bij een openstaande vacature…

deel deze blog