het werkgeluk van Kiki: als je werkgeluk voelt, steek je elkaar aan

Werkgeluk is al jaren een belangrijk thema in mijn werk. Niet alleen voor mijzelf. Vooral ook in de gesprekken die ik voer vanuit mijn functie. Voor mij een essentieel onderdeel van het maken van een duurzame match. Nu ik weer opstart na mijn zwangerschapsverlof ben ik me meer dan ooit bewust van mijn eigen werkgeluk. Ik heb helemaal zin om weer vol mee te draaien op mijn vertrouwde plekje bij BrandPit. Alweer 9+ jaar inmiddels. Time flies when you’re having fun. Of eigenlijk wanneer je werkgeluk hoog is.

Hoe ziet dat werkgeluk er voor mij uit? Mijn vijf punten:

1. perspectief

Een duidelijk doel waar je als organisatie naar toe werkt. Waarbij jij verantwoordelijk bent voor een deel van het bereiken van dat doel. En daarmee niet alleen resultaat kunt laten zien, maar daarmee ook een helder groeipad voor iemand creëert. Liefst zelfs op de langere termijn.
Zelf heb ik, in die ruim 9 jaar dat ik onderdeel van BrandPit ben, nog geen jaar dezelfde baan gehad. Ik begon ooit als recruiter onder de vleugels van, groeide uit tot senior, kocht me in en werd partner en here we are. Niet eens perspectief dat ik vanaf het begin precies voor ogen had, maar waar ruimte is om te groeien doen mensen dat. Daar wordt toch iedereen beter van?!

2. ownership

Werkgeluk wordt voor een groot deel bepaald door de autonomie die je voelt om te bereiken waarvoor je in huis bent gehaald. Dat wil niet zeggen dat je het alleen doet, maar het ownership moet duidelijk belegd zijn. Daarmee voelt men verantwoordelijkheid en zijn verhoudingen duidelijk. Voor mij werkt het fantastisch dat ik mijn eigen toko mag runnen, maar heel goed weet hoe dat bijdraagt aan het grote geheel. Je draagt je verantwoordelijkheid, in mijn geval voor mijn eigen klanten, maar doet het ook samen.

3. inhoud

Natuurlijk moet de functie bij je passen, maar ik heb het hier over de daadwerkelijk inhoud van de functie. De rol van headhunter zou ik niet snel ergens anders doen, want ik ben helemaal geen echte recruiter vind ik zelf. Ik houd van de inhoud van ons werkveld: digital & tech!! Laat mij maar kletsen met andere liefhebbers over de ophangingen van digital product management in een organisatie. Of hoe een customer data platform het verschil haar maken in de nieuwe fase van een bedrijf. Of waarom specifiek die soort achtergrond nodig hebt in de openstaande vacature van product owner om de oorlog te gaan winnen en echt de transitie te maken die men voor ogen heeft. Zo mag ik als vakidioot, sinds vorig jaar, het stukje L&D voor mijn collega’s waarborgen. Dat doen we door kennissessies samen met waardevolle mensen uit ons netwerk.

4. people

Misschien wel een van de belangrijkste elementen van mijn werkgeluk; De mensen. Ik ben zo blij om weer met mijn collega’s aan de slag te kunnen. Maar ook om weer iedereen te spreken binnen ons warme netwerk. Samen kun je vliegen en een manager kan ervoor zorgen dat je je harder ontwikkeld dat je op eigen houtje had gekund. Je inspireert elkaar en houdt elkaar een spiegel voor. Hiervoor moeten veiligheid en betrouwbaarheid wel embedded zijn in de cultuur van jouw organisatie. Daarom is het voor ons, als BrandPit zijnde, zo essentieel om de organisatie en de mensen te kennen waar we mee samenwerken. En ook het allerleukste als je elkaar goed kent. Dat geldt uiteraard ook voor onszelf. Tenslotte zie je je collega’s vaak meer dan je gezin en dan moet het heel vertrouwd voelen. Niet voor niets dat ik al jaren met Danne en Carolien samenwerk.

5. cultuur

Onderzoek de match op cultuur altijd goed. De opdracht moet niet alleen op inhoud bij je passen. Tenslotte ben jij als mens degene die het realiseert. Niet alleen jouw kennis. Die kan nog zo goed zijn, maar het zijn de mensen die het doen en waar je het mee moet doen.
De match met cultuur zou dus een van je hoofdcriteria moeten zijn om ergens wel/niet voor te gaan. Prive en zakelijk zijn voor mij bijvoorbeeld geen gescheiden werelden. Ik ben wie ik ben en overal hetzelfde. Dat kan niet in ieder soort organisatie maar bij BrandPit gelukkig wel. Dat draagt ontzettend bij aan mijn werkgeluk.

kiki’s werkgeluk tip:

Als je van baan gaat veranderen, luister goed naar je gevoel. Zorg dat je meerdere mensen in een organisatie spreekt om te bepalen of het echt past. Als je werkgeluk voelt, steek je elkaar aan.

kiki’s werkgeluk killer:

Als je niet wordt geacht om zelf na te denken, dan blijf je klein. Mensen bloeien op als je zelfredzaamheid stimuleert en aanspraak doet op iemands ownership/verantwoordelijkheid. Geen ruimte om iemand in zijn/haar kracht te zetten is wat mij betreft de absolute dooddoener voor werkgeluk.

deel deze blog