3 tips voor een smooth online kennismakingsgesprek als digital professional
Goed nieuws! De digital arbeidsmarkt loopt ondanks alles gewoon door. Deze situatie biedt juist kansen voor e-commerce spelers, en ook worden alle interviews met digitale professionals nu online ingepland. Maar Nederlanders houden van kopjes koffie drinken en theeleuten, dus dit zal even schakelen zijn.
Hoe bereid je je als digital professional goed voor op zo’n online sollicitatiegesprek? Die vraag wordt mij nu vaak gesteld. Waar het in de Tech industrie al normaler is om nieuwe collega’s aan te nemen enkel via een online interview, merk ik dat de Nederlandse digital professional in e-commerce of online marketing juist waarde hecht aan de persoonlijke face-to-face interactie. Tenslotte is de onderlinge chemie en ‘klik’ vaak indicator van het succes van de match.
Hierbij wat tips voor een smooth online kennismakingsgesprek:
tooling
Let erop dat je de digital tooling waarmee het interview plaatsvindt beheerst. We kennen allemaal die momenten van stress omdat een online platform niet lijkt te werken of omdat je erachter komt dat je toch een app had moeten downloaden… Zorg ervoor dat je de tooling al even hebt gezien, hoe je eruitziet op het scherm, hoe goed bepaalde bewegingen te zien zijn. Wie weet lukt het je zelfs om het in jouw voordeel in te zetten. Bij de meeste toolings zijn er features ingebouwd om jou optimaal te ondersteunen, zoals een powerpoint integratie bij Zoom. Onderzoek deze features van tevoren en bepaal welke jou kunnen helpen.
geen afleiding
Het is wellicht een open deur in trappen maar probeer te gaan zitten voor een rustige achtergrond. Jíj moet de aandacht krijgen, niet de afwas op het aanrecht of de stapeltjes kleding op de trap. Ga ook niet voor een raam zitten. Licht van achteren zorgt ervoor dat je niet goed zichtbaar bent. Dan had je net zo goed kunnen bellen ;-).
jij als persoon
Bij fysiek contact verkrijg je makkelijker informatie over iemands persoonlijkheid, hoe iemand acteert en reageert, dan wanneer er een scherm tussen zit. Het is dus van belang dat je, nog veel meer dan normaal, jezelf verbaal duidelijk weet neer te zetten en dat je laat zien wie jij bent. Schrijf dus van tevoren duidelijk op wat je gesprekspartner over jou als persoon móet weten; jouw acties en reacties in professionele situaties, maar ook wie jij als privépersoon bent. Jezelf concreet kunnen neerzetten toont een hoge mate van zelfkennis en reflectie.
Kortom, een goede voorbereiding is het halve werk. Kom niet voor verrassingen te staan en wees je meer dan normaal bewust van hoe je over wilt komen. En zoals mijn collega eerder schreef, de ruis lijkt ineens weg te vallen. Dat geeft alle ruimte aan een eerlijk, open en ook persoonlijk online gesprek. Laat dat toe: we’re in this together Win-win situatie!