het over een andere boeg gooien; twee ervaren carrièreswitchers aan het woord

We zien het steeds vaker, mensen die aan een tweede carrière beginnen en echt iets heel anders gaan doen. Zo ook onze twee BrandPitters: Nathalie Bakker en Carolien de Rooi.

Carolien: ‘Ik vind het altijd heel grappig als mensen over mijn carrièreswitch beginnen. Dat komt omdat het voor mij heel natuurlijk aanvoelt en eigenlijk helemaal niet als een hele grote stap, hoewel het dat objectief gezien wel was. Natuurlijk was ik diep van binnen al een langere tijd niet meer helemaal happy in het werk dat ik deed. Heel eerlijk zocht ik in het begin de oorzaak hiervan vaak buiten mezelf, het lag aan de CEO, de strategie of de organisatie waar ik werkte. Maar tijdens een intensief persoonlijk ontwikkelingstraject waarin ik veel oude overtuigingen kon loslaten, kwam ik er ook achter dat ik zelf de oorzaak was. Dus ik ben gaan voelen en op een rijtje gaan zetten wat ik wel wilde doen. Ik heb hierbij vooropgezet waar ik blij van word en dat afgezet tegen wat ik vooral niet meer wilde. Zo kwam ik erachter dat vrijheid, autonomie, snelheid, ondernemerschap en zelf echt impact kunnen maken hele belangrijke elementen zijn voor mij. En zaken als stroperige processen, geen keuzes maken met tot gevolg een gebrek aan snelheid kostten me veel energie en vooral heel veel stress. Daarnaast vond ik als manager het people aspect altijd het leukste, zeker in combinatie met het neerzetten van succesvolle (commerciële en strategische) projecten.

heldere waarden neerzetten voor jezelf

Uiteindelijk creëerde ik hele duidelijke contouren van een nieuwe toekomst:

 • Hard werken, maar zelf beslissen wat je doet en hoe je het goed geeft rust
 • Hiervandaan kunnen creëren betekent minder stress ervaren
 • Mensen centraal stellen in alles wat je doet geeft meer betekenis
 • Met de allerleukste mensen werken geeft een positieve vibe en veel plezier
 • Inhoudelijke uitdagingen zijn voor mij essentieel voor voldoening

Toen ik dit eenmaal helder had, ging het snel. Met het wegvallen van het nastreven van de ambitieuze rol bij een groot bedrijf zoals ik dat eerder deed, ontstond er ruimte voor heel andere opties. En daardoor kon ik heel snel voelen en beslissen toen BrandPit en ik met elkaar in gesprek gingen over een gezamenlijke toekomst. Deze keuze is ook helemaal raak geweest. Ik krijg ontzettend veel energie van het ondernemen, het werken in een klein maar ontzettend getalenteerd team. En de inhoud van het werk, zowel het verbinden van mensen en bedrijven vanuit BrandPit, als het helpen van organisaties in verandering passen heel goed bij me. Het is nog steeds heel hard werken, maar het is kort op de bal en zelf aan het stuur. Dat maakt dat ik iedere dag vol energie en plezier mijn dag start.

Nathalie: ‘Ook voor mij voelt de switch heel natuurlijk. Grappig genoeg startte mijn carrière in hetzelfde domein, namelijk als intern adviseur van intercedenten bij een grote uitzendorganisatie. Hier heb ik een goede basis meegekregen en veel geleerd over hoe je als bedrijf verbinding maakt met je werknemers. Daarna ben ik doorgerold de re-integratie wereld in. Dit was toen net in opkomst en het bedrijf groeide explosief. De liefde om mensen op de juiste plek te plaatsen is daar wel echt begonnen. Mensen vanuit een burn-out of een reorganisatie eerst een aantal weken intensief trainen en dan vervolgens plaatsen op een plek waar ze pasten, dat vond ik magisch. Uiteindelijk kwam ik in de mediawereld terecht. Wat een wereld was dat; work hard, play harder. Geld kreeg een andere waarde en ik sloot creatieve partnerships van tonnen en contracten van miljoenen af. Na ruim 15 jaar media werd ook de keerzijde van deze branche meer zichtbaar en wilde ik weer terug naar het werken met mensen. In welke vorm wist ik nog niet precies. Wat ik wel wist is dat het genoeg was geweest; de hysterie, de snelheid, de reorganisaties, deze vorm van werkdruk en zelfs ook de feestjes. Time to move on.

de mens centraal stellen

Soms denk ik wel eens dat mijn generatie de weg van de huidige generatie andersom meemaakt. Van een min of meer opgelegd verwachtingspatroon aangaande carrière maken, tot het volgen van je gevoel en het betekenis willen geven aan wat je doet in en voor deze wereld. Zo ben ik een opleiding gaan volgen voor systemisch werk, familie/organisatie opstellingen. Inmiddels twee jaar verder en met een afgeronde opleiding in mijn zak ben ik veel meer gaan zakken in gevoel en is mij duidelijk geworden wat voor mij echt belangrijk is en welke nieuwe stappen ik in mijn leven wil gaan maken.  Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb meegemaakt. Nu ben ik in een fase beland dat ik meer verbinding wil hebben met hetgeen wat ik doe. Dat betekent de mens centraal stellen en meer rust en betekenis bieden. Mijn start bij BrandPit brengt veel samen van waar ik nu als mens sta en wat me ook een beetje terugbrengt naar mijn roots; iets wat al langere tijd in mijn hoofd zat en zich op het juiste moment aandiende. De bedrijfsfilosofie en de mensen: het voelde helemaal kloppend en hierdoor was de switch snel gemaakt.

tips als je een andere carrière overweegt
 1. Als je niet meer blij opstaat, bedenk dat je een keuze hebt om het anders te doen.
  We zijn als mens geneigd om in oude patronen te blijven hangen. Bang om te switchen, omdat er toch een soort van gouden kooi of een bepaalde veiligheid is ontstaan Pak de uitdaging en het avontuur aan.
 2. Weet wie je bent. Persoonlijke ontwikkeling is een breed begrip en one size fits nobody. Vind uit en ontdek wat het beste bij jou past.
 3. Leer om stil te staan bij je daadwerkelijke verlangens en ga ontdekken tegen welke blokkades je aanloopt. Dit kan je echt helpen om in te zien waar je kwaliteiten liggen en daar ook daadwerkelijk voor te gaan staan.
 4. Weet wat je kunt en belangrijk vindt: je skillset is uiteindelijk belangrijker dan je ervaring. Lees hierover ook eens deze blog van collega Danne
 5. Onderhoud en houd van je netwerk. Zorg voor een groep gelijkgestemden en cheerleaders om je heen. Mensen die met je gewerkt hebben, je echt goed kennen en ook de ‘ugly truth’ niet schuwen.
 6. Wees nieuwsgierig, onderzoek en sta open voor alle opties. Een open mindset stelt je oprecht open voor de meest verrassende opties die je zelf nooit had kunnen bedenken.

deel deze blog