Mindset als nieuwe diploma

Bij BrandPit roepen wij het al jaren: de juiste mensen op het juiste moment bepalen het succes van je digitale roadmap.  De juiste mensen zijn niet alleen op papier bekwaam maar hebben ook de juiste motivatie en mindset. Persoonlijkheid, motivatie en zelfontwikkeling maakt kandidaten onderscheidend en bepaald de koers van het bedrijf. Deze denkwijze en mentaliteit is essentieel voor het creëren van een groei-gerichte bedrijfscultuur. Maar wat bedoelen wij eigenlijk met het hebben van ‘de juiste mindset’?

Fixed versus growth mindset

We spenderen de helft van onze dag op het werk. Sommigen van jullie waarschijnlijk meer. Zowel je denkwijze als de mentaliteit van de mensen om je heen zal een aanzienlijke impact hebben op je leven en je succes. Wat wij momenteel in de markt tegenkomen is dat bedrijven steeds meer openstaan voor, en het belang inzien van de factor mindset op de match met een nieuwe collega/medewerker. Wij als BrandPit zijn hier al jaren voorvechter van.

Meer dan 30 jaar geleden bedacht dr. Carol S. Dweck, psycholoog aan de Stanford University, de termen growth en fixed mindset. Zij zag de connectie tussen optimisme en de wil voor zelfontwikkeling. Iemand met een ‘growth mindset’ gelooft dat ontwikkeling van vaardigheden en talent afgeleid zijn van persoonlijke wil en inspanning. Mensen met een ‘fixed mindset’ geloven dat hun talenten en capaciteiten al vastliggen. Een growth mindset is waar de kansen dus liggen.

Herken de kansen

In lijn met bovenstaande geldt dat bedrijven met een growth mindset over het algemeen beoordeeld worden als innovators binnen hun speel veld. Zij hebben een duidelijk doel voor ogen en werken samen met hun werknemers om dat doel te bereiken. Zij stimuleren persoonlijke groei en ontwikkeling en zoeken specifiek naar iemand met een reflecterend vermogen. Mensen die niet bang zijn om te vallen om vervolgens weer een vliegende sprong te maken.

Leiders die willen profiteren van de voordelen van een growth mindset zullen het goede voorbeeld moeten geven door het vormgeven van een bedrijfscultuur wat een growth mindset weerspiegelt. Wanneer werknemers worden aangemoedigd om op een proactieve manier te innoveren en eigenaar van hun werk te worden, raakt betrokkenheid vervlochten met persoonlijke groei. Medewerkers die ontdekken dat innovatie en hard werken worden beloond, kunnen organisaties ten goede veranderen.

Van Leiders wordt ook verwacht dat ze de juiste omgeving creëren die de growth mindset doet zege vieren. Een zogenaamde taakjes manager wordt gek, op dag twee al, van de meer vrijgevochten karakters. De rainmakers onder ons varen wel binnen de kaderloosheid. Hebben doelen voor ogen en zorgen dat er wegen naar toe leiden. Ga ze alsjeblieft niet vertellen dat het doel binnen vastomlijnde paden bereikt moet worden: kansloze missie. Andersom is de vrije manager iemand die de banen wel kan duiden. Maar ongezien of liever ondergeschikt ten op zichte van het doel opereert. Hij/zij zorgt dat de mensen het kunnen doen die het moeten doen.

De vrije manager ten opzicht van de fixed mindset levert veldslagen op. Echter niet altijd ten nadelen van het eind resultaat. Want de fixed mindset zal dan star en stug zijn als het gaat om verander capaciteit; met een kleine buiging kan hij/zij wel zorgen voor een stevige achterban. Zolang hij/zij zich kan vinden in het ‘wat’, is het ‘waarom’ en ‘hoe’ als minder relevant beschouwt. Er kan dan een ijzersterk team ontstaan. Compleet in balans.

Match

Past de vrije manager of de fixed mindset beter bij de huidige organisatie, structuur/cultuur? Voor ons belangrijke informatie om voor een goeie match voor het opzetten van een nieuw team en het vinden van de juiste leider. Als je dat eenmaal hebt bepaald is de samenstelling van het onderliggende team en de bijbehorende personele roadmap een overzichtelijke vervolg stap.

"/>
Natasja Majoor06-15963096

Mis niets

Blijf met onze nieuwsbrief op de hoogte van onze nieuwe vacatures en online trending topics.

Schrijf je in

Deel dit artikel